Clienti

Agenti de Politie

Agentul Ionescu supravegheaza un obiectiv din centrul Bucurestiului. Coincidenta sau nu, reteaua mobila are accesul restrictionat la Internet. Asadar, acesta se conecteaza la o retea Wireless gratuita pentru a-si verifica mail-urile si noile postari de pe Facebook. Ce nu stie este ca traficul de date va fi captat de un tert ce scana reteaua pentru detectarea noilor conexiuni. Astfel, Agentul constata ca scenariile din filmele cu hackeri sunt reale si ajunge la concluzia ca cineva i-a copiat toate mail-urile si conversatiile de pe Facebook!

Jurnalisti

Alexandra, jurnalista unei televiziuni din Romania iese in oras cu prietenii. Din obisnuinta, se conecteaza la reteaua Wireless gratuita a cafenelei. Fiind obosita, da accept unei notificari fara a citi ce este. Pe moment nu isi da seama, insa realizeaza acest lucru a doua zi la lucru, cand seful ii cere demisia. De ce? Fisiere extrem de importante fusesera copiate din casuta de mail si postate pe un site public.

Persoane publice/private

Moderator TV, cantareata, ministru, senator. Toti prezinta riscul de a pica in plasa hackerilor. Fie ca este o metoda complexa sau nu, trebuie sa existe si rezultate. Sau nu. Ideea este sa stii exact ce decizie trebuie sa iei la momentul potrivit. De obicei, retelele private ale institutiilor sunt securizate. Exista si exceptii, precum si in cazul de fata: senatorul „Constantin S.” foloseste o aplicatie de chat pe tableta personala. Tableta, fiind conectata la o retea Wireless interna, presupus securizata , pica in plasa atacatorilor. O buna parte a conversatiilor cu o persoana de sex feminin ajung intr-o publicatie de scandal din presa romaneasca. Rezultatul? Unul foarte prost!

Contabili

Medici

Medicii au responsabilitatea de a pastra fisele medcale si istoricul pacientilor in siguranta. Nu numai medicii, ci toata institutia, in speta spital/policlinica/clinica privata etc. Reteaua locala a unei clinici private din Bucuresti a fost atacata, astfel incat toate datele transmise au fost stocate de atacatori pentru o „lectura” nocturna, ori pentru a le publica in schimbul unor sume de bani. Medicul din cabinetul 6 a trimis o serie de analize personale catre pacientii sai utilizand clientul de mail local, oferind documente confidentiale unor persoane neautorizate.

Notariate

Notariatul „xyz” detine acte oficiale, informatii personale, contracte, baze de date  cu persoane importante atat pe hartie cat si digital, online si pe PC. Notariatul „abc” a accesat baza de date a notariatului „xyz” dobandind astfel lista clientilor. Dupa obtinerea informatiilor, notariatul „abc” incepe o campanie de publicitate utilizand baza de date a notariatului „xyz”, lucru ce duce la castigarea unor clienti importanti.

Avocati

Castigarea unui caz necesita experienta si incredere. Increderea este oferita clientilor prin modul in care decurg discutiile dar si prin confidentialitatea si siguranta datelor pe care avocatul trebuie sa le ofere. Anumite date nu pot fi vazute de alte persoane insa, acest studiu de caz este exceptia. Avocatul din discutia noastra nu a folosit niste metode de comunicare criptata oferind astfel informatii confidentiale unor persoane necunoscute.

Case de schimb

Protectia impotriva atacurilor de tip phishing trebuie realizata in primul rand educand utilizatorii calculatorului. De asemenea, pentru a preveni transmiterea datelor importante unor necunoscuti, este necesara utilizarea unei retele virtuale securizata si nu numai. Astfel, operatorul casei de schimb are certitudinea ca datele transmise ajung unde trebuie.

Detectivi particulari

Oameni de afaceri